כיצד מערכות כיבוי אש עוזרות להציל חיים ורכוש
מערכות כיבוי אש מורכבות ממכשירים שמסוגלים לכבות שריפות באופן אוטומטי במקרה הצורך. מערכת כיבוי אש מתוחזקת, פעילה ומותאמת היטב, יכולה להוות את ההבדל בין חיים למוות. מערכות כיבוי אש פועלות במגוון שיטות: מערכות מבוססות קצף, מערכות על בסיס כימיקלים, מערכות על בסיס פחמן דו חמצני ומערכות מבוססות מים – כולן פועלות במקביל למערכת אזעקת אש במטרה להגן על חיים ועל רכוש.
מה הן מערכות כיבוי אש?
מערכת כיבוי אש היא מערכת בה קיימים גלאים לגילוי אש ומכשירים שנועדו לכבות את השריפה או לכל הפחות למזעור הנזקים האפשריים, לבני אדם ולרכוש. ישנו מגוון גדול של מערכות כיבוי אש וכמעט בכולן מתרחשות פעולות שונות לדיכוי ולכיבוי במקרה של שריפה. במערכות כיבוי אש רבות משולבות גם מערכות לגילוי אש ולהתרעה של האנשים בסביבה מפני סכנות השריפה ולהדריך אותם בצעדים שעליהם לנקוט. מערכות מודרניות לכיבוי אש מסייעות להציל חיי אדם, כאשר הן מזהות שריפה בשלב מוקדם, מתריעות מיד על הסכנה ומדווחות לכוחות ההצלה ובמקביל פועלות בדרכים שונות כדי לכבות את השריפה ולמנוע נזקים שהיו עלולים להתרחש במצב של שריפה משמעותית.
כיצד פועלות מערכות כיבוי אש
מערכות גילוי אש מזהות סכנת שריפה ופועלות, במקביל, בדרכים שונות כדי לטפל בה. התגובה הראשונה, ברוב סוגי המערכות לכיבוי אש היא ההתרעה. אמצעים שונים מופעלים בהקדם האפשרי כדי לסמן את מצב החירום לאנשים המצויים באזור ולקרוא להם לפעול על פי הנהלים למצב שריפה. ההתרעה במערכות לכיבוי אש פועלת גם בעזרת קול, למשל על ידי השמעת אזעקה ולעתים גם בשילוב הודעות ברורות, בשפות הרלוונטיות שקוראות לשימת לב ולפעולות הגנה. עבור כבדי שמיעה או חירשים, אל המערכות לכיבוי אש מתווספות גם התרעות ויזואליות שמשתמדות בתאורה ייעודית. במקביל להתרעה עבור האנשים שמצויים בסכנה מיידית, מערכות כיבוי אש מתקדמות גם שולחות התרעת חירום אל כוחות הביטחון באזור, כדי לוודא המשך טיפול במצב החירום.
קו ההגנה האחרון מפני האש
מצב חירום כמו שריפה הוא מצב שבו קשה לאנשים רגילים לפעול בו באחריות ובזהירות הנדרשים לפעולה מול אש. לכן ההתרעות של המערכות קוראות לכל האנשים להתפנות מהבניין ולהתרחק ממוקדי האש עד להגעת הכוחות המקצועיים לכיבוי אש. במקביל לשימוש בעזרים שונים להתריע על מצב החירום. ישנן גם מערכות לכיבוי אש שפותחות בפעולה שמטרתה כיבוי האש, הקטנת הנזקים האפשריים הן לבני האדם המצויים במקום והן למבנה ולרכוש שמצוי בו. המערכות המוכרות ביותר הן כאלה המבוססות מים, כמו מערכת מתזים שפועלת לפי זיהוי של חום ומתיזה מים לאזור כדי למנוע את המשך התפשטות האש.
מה עוד עושה בשבילנו מערכת כיבוי אש?
בנוסף להתרעה על מצב החירום, מערכות לכיבוי אש פועלות גם כדי לאפשר לאנשים המצויים בתוך הבניין, יציאה בטוחה ומהירה ככל האפשר. כך למשל מופעלת מערכת פיקוד לשחרור עשן שתפקידה שחרור של עשן, שמהווה את אחת הסכנות הרציניות במקרה של שריפה, משום שפגיעות רבות בעת שריפה מתרחשות עקב שאיפת עשן. במקביל לכל אלה, ישנן מערכות כיבוי אש שמייצרות גם מצב של כליאת האש, על ידי שליטה בדלתות מיוחדות שמטרתן היא חסימת האש, במטרה לצמצם ככל האפשר את הנזק האפשרי למבנה ולרכוש וכמובן, כדי לאפשר לבני האדם להימלט מפני סכנות האש,, אל מחוץ למבנה.
לסיכום
מערכות כיבוי אש הן מערכות אוטומטיות שפועלות במגוון של דרכים כדי לאפשר לאנשים להימלט מסכנה ולהוריד למינימום את הפגיעה האפשרית במבנה, בציוד וברכוש שמצוי בו. זו הסיבה שבגללה חשוב מאוד לעקוב אחר תקינותן של המערכות ולוודא שקיים אישור מכבי אש לעסק שמעיד על בדיקת מערכות כיבוי אש תקופתית, כדי לוודא שבעת חירום, כל המערכות שתפקידן להגן על חיי אדם ועל רכוש, יעשו את עבודתן היטב.